fbpx

הדרכה 3: איך לספר עליך? Copy

בכותרת החלק הזה של ההדרכה הזו מסתתר אחד המוקשים הגדולים אבל המעניינים והיצירתיים ביותר שאנחנו יכולות לפצח. איך לספר על עצמנו? מומחי השיווק אומרים לנו שזה לא קשור אלינו בכלל, שאנחנו חייבים לכתוב קודם כל מנקודת המבט של קהל היעד שלנו. 

אני מאמינה, ואני מדברת מהנסיון המוצלח שלי ושל העצמאיות הרבות שליוויתי עם השנים, שהסיפורים האישיים שלנו, אלו שבאים מהבטן (לאו דווקא הבטן הפצועה, אלא זו שמכילה את כל מי ומה שאנחנו), יוצרים סביבנו את הקהילה והדיון הרחבים ביותר ומקרבים אלינו אנשים שבסוף, אם נרצה ונהיה עקביות, יתעניינו גם במה שאנחנו עושות ביומיום. 

כן, בסוף שיווק זה לספר סיפורים ולספר גם על עצמנו ובלי שניתן את נקודת המבט האישית – נישאר מרוחקות ולרוב, לא נקלע למטרה שלשמה התכנסנו – ליצור חיבור טבעי ואמיתי ביננו ובין הקהל שלנו, חיבור כזה שבאמת עובד לאורך זמן. 

בחלק הזה של ההדרכה אני רוצה לשתף אותך בארבעה סוגים של סיפורים – שלושה מהם סיפורים אישיים שיכולים להישזר בכל מיני צורות, גוונים וצבעים בתוך תוכנית התוכן שלך בפייסבוק, בין אם מדובר בפוסט אישי או שיווקי.

נדבר על סיפור הלמה, סיפור הרמז, סיפור השינוי ועל תחנות התרבות שלך. כל אלו מציירים תמונה עגולה ומעניינת, בכל פעם מחדש, על האדם שמאחורי המילים. 

זה המקום שבו גם מי שאין לה אג’נדה שיווקית ופשוט כותבת על נושא שמעניין אותה, יכולה למצוא השראה להתחבר אל הסיפור האישי שלה ואל התחנות הקטנות והגדולות שבתוכו. אני מאמינה שיש אינספור רגעים שאנחנו אוספות בדרך ומרכיבים את מארג חיינו, רבים מהם לימדו אותנו דברים שיש בהם ערך רב. התובנות שאספנו יכולות לעזור גם לקהל העוקבים והקוראים שלנו ודרכן אנחנו מלמדות הרבה עלינו ועל מה שמיוחד בנו. 

למה בכלל כדאי לשלב בין התכנים שאנחנו כותבות סיפורים מחיינו? 

סיפורים יוצרים הזדהות

אנחנו זוכרים סיפורים טוב יותר מטקסטים כלליים

סיפורים מעוררים בנו תגובות רגשיות שונות

סיפורים משקפים בלי להצהיר להשוויץ ולהיות ישירים מדי, את האג’נדות, ראיית העולם והדרך שבה אנחנו מתמודדות עם דברים. 

אז בואי נתחיל ונסקור סוגי סיפורים שונים שאת יכולה לכתוב על עצמך – ובכך על העשייה שלך. 

סיפור הלמה

סיפור הלמה ממחיש בעצם את הסיבות לכך שבחרתי לעסוק במה שאני עוסקת בו היום. 

הוא יוצר תחושה של חיבור עמוק מאד לייעוד שלי ולמה שאני עושה והוא מספק לקהל שלי הוכחה שמאחורי העסק שלי עומדת מישהי שיש ערך מוסף ושליחות מאחורי העשייה שלה. 

סיפור הלמה מחבר תשוקה ותחושת ייעוד אמיתית עם כל טקסט שיסביר מה אנחנו עושות בפועל, עם כל סיפור או מקרה בוחן.

ככל שאנחנו מגובשות עם סיפור הלמה שלנו, ככל שאנחנו מבינות למה ומאיפה בא החיבור למה שאנחנו עושות היום – אנחנו מייצרות מסר אחיד ובהיר, שיוצר אמינות. 

הנה סיפור שממחיש בצורה מאד מובהקת את הלמה שלי: 

לפני ארבע שנים הייתי בצומת בעסק שלי. עד אז כתבתי וערכתי לכל עסק, לחברות גדולות, למיזמי תיירות, לעיריות ולמועצות וגם לעסקים קטנים מכל מקצוע וכיוון. הרגשתי באיזשהו מקום שאני עובדת על אוטומט, במקום להתחבר לכתיבה כמו שתמיד ראיתי אותה – הזדמנות לספר את הסיפור שלנו, בצורה הכי טבעית ופשוטה, הייתי עסוקה במילות מפתח, טיפים קרירים וכלליים ונוסחאות שיווקיות שהוכתבו לי על ידי מומחי קידום ופרסום.

כדי להרגיש שאני באמת עושה את מה שרציתי לעשות כל הזמן – לכתוב ולתת השראה לאחרות לכתוב בעצמן, פרסמתי באתר שלי שאני רוצה להציע פגישות ייעוץ, זו הייתה ההתחלה של מסע לפיתוח כלים ללימוד כתיבה. פגישת הייעוץ הראשונה שלי הייתה עם לאה. לאה, סטייליסטית דתייה מדהימה ביופייה, עלתה לארץ מלטביה ולא ידעה עברית טוב, היא כתבה בשגיאות כתיב אבל היו לה סיפורים, תובנות ותכנים נפלאים בראש. הבנתי מהר מאד שהיא צריכה לקבל את הבטחון בעצמה, להתעלם לרגע מבעיית השפה ולמצוא את הדרך שלה להתפתח בכתיבה ולצאת לאור.

בפגישת הייעוץ הזו ביקשתי ממנה לכתוב פוסט לעוקבות אחריה ולספר להן את הסיפור שלה, שהוא לא סיפור פשוט בכלל. נוצרייה שהתגיירה, עלתה לארץ, חלמה לעסוק באופנה וחזרה בתשובה יחד עם בעלה, והיום קרועה בין העבר שלה ובין הקהילה בה היא חיה ובתוך כל זה, אוהבת אופנה ולהלביש נשים.

היא סיפרה את הסיפור שלה וגם כתבה שהיא יודעת שיש לה שגיאות כתיב, ושהיא תשמח שיספרו לה עליהן כי זה יעזור לה ללמוד לכתוב טוב יותר בעברית ולקבל בטחון.

היום, לאה כותבת באופן קבוע ושוטף, היא עדיין נעזרת בעורכת שבודקת את מה שהיא עושה, אבל הסיפורים, התובנות, הטיפים היצירתיים וכל עולם התוכן שלה נמצאים שם. יש לה קהילה של 6000 איש, היא מרצה לנערות ולנשים דתיות בכל הארץ ומלווה נשים בתהליכי סטיילינג. היא עפה על עצמה. 

לאה חיזקה אצלי את ההבנה שחשוב לי שנשים יספרו את הסיפור שלהן ושאני רוצה לתת להן את הבטחון והכלים לעשות זאת בצורה הכי טבעית וברורה. בזכות מה שיצרנו יחד עבורה, הבנתי בדיוק מה אני רוצה לעשות ולתת לנשים שמגיעות אליי. 

הטקסט הזה ממחיש משהו מההתפתחות האישית שלי שמשך אותי למקום שבו אני היום. את הערכים שלי – האמונות שלי לגבי התחום שבו אני נמצאת, גיבשתי תוך כדי תנועה – אבל זהו הבסיס, זוהי האמת הפנימית שהובילה אותי לכאן.

והנה כמה הצעות ממני לכתיבת פוסטים המבוססים על סיפורי “למה”.

סיפור ה”למה” הוא סיפור קטן שמתאר רגע אחד, שיכול להיות מאתמול ויכול להיות מלפני שנים רבות – ההתמקדות ברגע אחד מחייבת אותנו:

לתאר סיטואציה רגעית, מה קרה שם? מתי זה קרה? 

השתמשי בתיאורים שמייחדים אותך – מה לבשת שם? מה היה הריח, הטעם, הצבע, הקולות מסביב? 

תתארי את הרגע כאילו את מספרת עליו בהרצאה על חייך – בגובה העיניים ומנקודת המבט העכשווית.

תארי רגשות שחשת אז. 

אל תשכחי את המסר – האם למדת משהו מהרגע הזה? למה את מספרת עליו דווקא עכשיו? 

והשאלה החשובה ביותר: מה ברגע הזה מתחבר למה שאת עושה היום? 

הנה כמה שאלות מנחות שיעזרו לך להתחיל: 

  1. כתבי לעצמך חמש סיבות שבגללן את קמה בבוקר לעשייה שלך. מה נותן לך את הדרייב? 
  2. אם היית צריכה לכתוב משפט השראה, כמו אלו שאנחנו רואות ברשת, מה היה משפט ההשראה שלך? 
  3. האם קרה מקרה או היה סיפור שיצר אצלך בהירות מיוחדת לגבי מה שאת עושה ומה את רוצה להעניק?
  4. אם לא היית צריכה למכור את השירותים שלך בתשלום, מה היו הדברים שעדיין היית עושה מתוך כל מה שאת עושה? מה היית רוצה לתת לקהל שלך? 

סיפור הרמז

סיפור רמז מספק לך ולי המון הזדמנויות להציף את העובדה שאנחנו נמצאות בדיוק במקום שבו אנחנו צריכות להיות, שאנחנו בייעוד שלנו .הוא יכול להיות סיפור נוסטלגי על החיבור הטבעי לתחום שלנו מימי הילדות, ההתבגרות והבגרות. הוא יכול להיות סיפור על רגע שרמז לנו שזה בדיוק המקום שבו אנחנו צריכות להיות. 

איך סיפור רמז נראה? 

  1. סיפור שממחיש את החיבור הטבעי שלך לתחום
  2. הוא מתאר רגע אחד קטן מתקופה מסוימת בחייך. 
  3. את כותבת אותו בהסתכלות אחורה והמסר הסופי שלו הוא החיבור בין מה שקרה בו ובין מה שאת עושה היום. 
  4. הקווים המנחים האלו שכתבנו בשבוע שעבר? הם יכולים להישזר כאן בין השורות. למשל אם תמיד היית מסודרת ומאורגנת וזה קו מנחה חשוב בעבודה שלך – וחשוב לך שזה יעבור דרך המסרים שלך – חפשי סיפור רמז שממחיש גם את זה. 

סיפור השינוי – אני מבינה איפה את נמצאת היום

במקרים רבים הסיפור האישי שלנו, סיפור הדרך שהובילה אותנו למה שאנחנו עוסקות בו היום, הוא סיפור של שינוי. פעם, הייתי במקום מסוים – זה מה שחשבתי שאעסוק בו כל חיי. ואז קרה משהו, אולי פגשתי אתגר מסוים, אולי קושי שהייתי צריכה לפתור, אולי קרה משהו בחיי שיצר אצלי תהליך של שינוי והתפתחות לכיוונים אחרים – וכך גיליתי את התחום שלי. 

זהו סיפור שינוי קלאסי והיום נפוץ יותר מתמיד. 

הסיפורים האלו מלמדים הרבה עלינו  והם מספקים השראה במקרים רבים גם למי שקורא אותנו. לכן, הם יכולים להשתלב במערך השיווק שלנו, להדגיש ערכים מסוימים, לחבר ביננו ובין הקהל שלנו בדרך אישית – בגבולות המתאימים לנו.

איך סיפור השינוי שעברת  – והוא יכול להיות שינוי אישי, מקצועי, אקדמאי וכו’ מחזק את הגישה המיוחדצ לך? 

א. הוא מאפשר לקורא להבין מה עברת, איך הסתכלת על המצב הקודם, איזה שינוי ביקשת ליצור ולהבין את תהליך המחשבה שלך תוך כדי השינוי. 

אם השינוי קרה בגלל הכרות עם שיטה, גישה מסוימת, עם פתרון שאותו אנחנו מעבירות היום לקהל שלנו – זוהי הגישה המייחדת אותך היום. 

ב. סיפור השינוי הוא סיפור שיכול לעורר השראה – מתוך התהליך שאת עברת את מבינה את הרגשות והתחושות של אדם שנמצא לפני השינוי ויודעים להוליך אותו לכיוון הנכון. את Walk our Talk בניגוד לאנשים אחרים שרק למדו את התחום.


אם עברת שינוי שהוביל אותך למקום שבו את נמצאת היום – תוכלי לכתוב את סיפור השינוי שלך כך:

1. כתבי מה היה המצב הקיים בחייך לפני שעשית את השינוי והאם היה חיבור כלשהו לתחום שבו את עוסקת כיום? 

2. מה היה רגע השינוי? למה זה קרה דווקא אז? מה הוביל לכך? 

3. מה קרה מאז השינוי ועד היום.

4. המסר שלך לקהל שלך – אחרי שעברת את השינוי. 

תחנות התרבות שלך

מה קורה כשאת לא רוצה לחשוף את הסיפורים האישיים שלך. שלא מתחשק לך שהעבר, ההווה ואולי גם התוכניות שלך לעתיד ייחשפו מול עיני כל. ואולי בכלל, החשיפה הזו לא רלוונטית למה שאת עושה? את מי שאת ואת מה שיש לך להגיד את יכולה להעביר גם דרך תחנות התרבות שאספת לך בדרך. 

תחנות התרבות שלנו, הספרים, הסרטים, ההרצאות, הסדנאות, הקורסים, ההצגות, המוזיקה שאנחנו שומעות, המקומות שטיילנו בהם והתחביבים היצירתיים שלנו, כל אלו מלמדים את הקהל שלנו עלינו בצורה אותנטית מאד. גם האנשים שפגשנו בדרך ולימדו אותנו על עצמנו משהו הם נושא לפוסט שיכול לשקף לא מעט עלינו. 

איך תכתבי פוסט על תחנת תרבות? 

ביחרי בתחנת תרבות מסוימת. זה יכול להיות ספר שקראת בכל תקופה בחייך והשפיע עליך, סרט שראית, הצגה, מקום שבו ביקרת. 

הנה ראשי הפרקים שבעיניי צריכים להיות בפוסט כזה: 

מה היה המצב בחייך כשפגשת בתחנה הזו? 

מה היה בה? מה תכלס היא מספרת? 

בראייה אחורה, למה היא השפיעה עליך אז?

איך היא מתחברת לעשייה שלך היום?

מה המסר העיקרי ממנה שתוכלי להעביר הלאה?

תרגיל אימון. 

כתבי רשימה של תחנות תרבות שהשפיעו עליך.

ביחרי שלוש תחנות תרבות – כתבי עליהן דרך ראשי הפרקים שציינתי כאן. 

עוד כמה טיפים על סיפורים אישיים:

  1. תשתמשי בשפה שלך לתאר את הפרטים הקטנים.
  2. אם קשה לך להתחיל את הסיפור – דמייני שאת מספרת אותו בקול רם לחברה טובה – איך תספרי אותו? ממה את מתחילה? מה קורה במהלך הסיפור? מה את לוקחת ממנו הלאה? 
  3. תמיד תחשבי על הרגש והתועלת של הפוסט – מה הפוסט אמור להעלות אצל הקורא? מה התפקיד של הפוסט מבחינתך? 
  4. תתאמני, תכתבי, תעלי, תשתפי – זו הדרך הטובה ביותר לבחון מה עובד ומה פחות, מה נעים לך לשתף ומה פחות. בסוף, וזה אולי נשמע כמו קלישאה, המצפן הפנימי שלך הוא זה שצריך להוביל אותך כאן. 
  5. למרות שמדובר בסיפור אישי, שאפשר לכתוב בשפע ובמגוון רבדים-  חשוב להפעיל שיקול של עריכה. קראי את הפוסט כמה פעמים בקול רם לפני שאת משתפת אותו. בידקי האם יש חלקים שאפשר לוותר עליהם? 

בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top