fbpx

חמישה דברים שכדאי שתדעי לפני שאת כותבת תוכן לאתר החדש שלך

למה זה כל כך מרגש, מאתגר ומציף לכתוב תוכן לאתר שלנו?

  • כי אתר זה לגמרי בית
  • כי אתר הוא הסיפור המתגלגל שלנו
  • כי אתר הוא הסיפור המיידי שלנו
  • כי אתר הוא מקום שמאגד את כל המילים, הצילומים, העבודות, ההמלצות, המידע עלינו
  • כי אתר הוא מקום שבו אנחנו מארחות – ויוצרות קשר אמיתי עם הגולש. 

והוא נכס, נכס אישי, מקצועי, תדמיתי, ערכי וכלכלי.

במהלך השנים הבנתי עד כמה חשוב שהנשים שעומדות בפרונט של האתר, שזה הבית והעסק שלהן, יכתבו בעצמן את התכנים שלהן או לפחות ידעו איך לספר את מה שחשוב למי שמלווה אותם.למדתי בדרך שלא מדובר תמיד בכישרון כתיבה או בהיעדרו (כי בעיניי כל אחת יכולה לנסות לכתוב והיא מקסימום תצטרך עזרה וללמוד ולהתמקצע, אבל זה אפשרי). זו דרך אישית שכוללת התמודדות עם כל מיני חסמים ומשוכות, שמתחברת אל צורך במחקר כדי לקבל בטחון ובהירות ושעוסקת בעיקר במשחק, דמיון, חלומות והתנסות. 

בהדרכה המצולמת כאן אני רוצה לשתף אותך היום בחמישה צעדים שיעזרו לך להתחיל לכתב את התוכן לאתר שלך לגמרי לבד.

ההדרכה כוללת גם תרגילי כתיבה, לכן הכיני לעצמך עט ודף או פתחי מסמך נקי במחשב. 

וכאן תמצאי את תמלול עיקרי ההרצאה:

הצעדים הראשונים לפני שאת מתחילה לכתוב את התוכן לאתר שלך. 

לשבור חסמים

אני יודעת. זה מה זה פשוט לכתוב כאן “לשבור חסמים” ולצפות ממך לעשות את זה כמו בצ’ק ליסט טכני פשוט. זה ממש לא פשוט. לכתוב בכל מקום, לשתף בכל מקום, זה עניין שמציף. מה הוא מציף? הו הו הו! עם השנים למדתי שלכל אחת יש איזשהו אישיו עם הכתיבה והחשיפה מול הקהל וכשמדובר באתר, שהוא ממש בית לכל העשייה שלך, צפים פה חסמים גדולים. 

הנה כמה מהבולטים בהם ותכף אתן לך כמה תובנות קטנות משלי. חייבת להגיד שזו עבודה מתמשכת, אבל אני מקווה שאוכל לעזור בקצת.

זה לא מושלם. 

אני מבינה היטב את החסם הזה בהקשר של אתר וכתיבת האתר. כשאנחנו משיקות אתר אנחנו בעצם פותחות את הדלת למן משרד וירטואלי שמאגד את כל מה שאנחנו עושות. יש בו את הסיפור האישי שלנו, את הסיפור המקצועי, את הדברים שאמורים לייחד אותנו ובעיקר – יש בו אותנו – מוחצנות ומשווקות. וזה מציף. אנחנו רוצות שזה ייראה מושלם – שכל אות, כל מילה, כל תמונה יהיו מדויקות ובצדק. זו הרי תמצית העשייה שלנו שנמצאת שם. 

נכון, צריך לשאוף שהתוכן שנכתוב לאתר יורכב מכמה אלמנטים חשובים: הוא ייצג אותנו ואת הקווים המנחים שלנו – את הערכים שמניעים אותנו ומייחדים אותנו, הוא צריך לדבר אל קהל היעד שלנו בגובה העיניים, בצורה מובנת ובהירה, והוא צריך לגרום לקוראים לרצות להישאר, להכיר אותנו יותר לעומק, להתאהב ולרכוש. זו מערכת יחסים. 

התוכן שאנחנו כותבות אף פעם לא יהיה מושלם. ולכן, כל עוד הוא מכיל את המרכיבים האלו, אנחנו בכיוון טוב. כשהקהל שלנו מבין, מכיר, לומד עלינו ועל מה שיש לנו להציע – ושאנחנו מנהלות איתו דו שיח ברור, זה מספיק. גם אם יש מילה אחת שהיא לא בדיוק במקום או סיפור שאנחנו לא בטוחות שמובן עד הסוף, תמיד נוכל לחזור, לשפר, להסתכל על זה כל פעם בפרספקטיבה אחרת. 

מה שמשחרר אותי מהצורך בתוכן מושלם היא הידיעה שאני חוזרת אל האתר שלי, כמו אל הבית או המשרד שלי, מדי יום. אני מזיזה דברים, משנה, מרעננת, מחליפה מיקום או מחדשת. כל עוד התוכן מייצג אותך, מדבר בשפה שנעימה לך, ויוצר חיבור עם הקהל שצריך לקרוא. וכל עוד הוא מבין מה את עושה ומה יש לך להציע – הכל בסדר. 

תמיד תוכלי לחזור, לשנות, לקצץ, לתקן, לדייק. ואת יודעת מה? גם אם התוכן ירגיש הכי מושלם את בטח תעשי את זה, כי את משתנה, מתפתחת, גדלה, צומחת וחולמת דברים חדשים. 

כתבי לעצמך את הקווים המנחים החשובים לך – זה תרגיל נפלא ביצירת בהירות, בהבנה של מה באמת חשוב. 

 

אני לא יודעת לכתוב. 

כשאני אומרת שבעיני כל אחת יכולה לכתוב, אני יודעת שיש בכך סיכון. זו הצהרה גדולה נורא, כי אולי לא כל אחת יכולה או יודעת. אבל אני חושבת שכל אחת יכולה לנסות. אני לא אומרת את זה סתם.

במהלך השנים ליוויתי נשים שנולדו בארצות זרות ובאו לכאן וחשבו שהן לא יודעות לכתוב וברגע שהבינו שיש להן סיפור ושיש להן יכולת לספר אותו, הן למדו, התמקצעו, התאמנו ובעיקר בעיקר צברו בטחון במילים שלהן. פגשתי נשים דיסלקטיות שרצו נורא לכתוב אבל תמיד אמרו להן שהן לא יודעות או יכולות, וכשזה קרה דרך כל מיני כלים שמצאנו ועזרו, כולל ליווי של עורכת למשל, הן לגמרי כתבו את עצמן. 

כדאי להתחיל מלנסות. לגשת אל הסיפור שלך ולבדוק איך את רוצה שיכירו אותך, ואז לנסות לכתוב את האודות. לעבור בין המוצרים או השירותים שלך ולחשוב איך היית מציגה אותם בצורה הכי אישית, אותנטית ורלוונטית, איך היית מדברת עליהם עם הקהל שלך. ולחקור, לחקור אתרים אחרים, לקרוא איך אנשים אחרים עושים את זה, להבין מה מייחד אותך ומה את יכולה לעשות קצת שונה. ולהתאמן. וכמובן, שאם את צריכה עזרה, לקחת אחר כך מישהו שידייק את התכנים, שיהפוך אותם למוצר מוגמר שנכון לך ולאתר, אבל תנסי. 

 

 

להקשיב לקהל שלך

הקסם האמיתי בכתיבה לאתר משלך קורה כשאת מבינה את הקשר שלך עם הקהל שעומד להיכנס לאתר, לקרוא אותך ולהכיר אותך קצת יותר טוב. ובסוף, אם זו הכוונה, גם לרכוש ממך מוצרים ושירותים. הרבה מאד פעמים אני פוגשת נשים שכותבות נפלא, אבל כשהתוכן עולה לאתר הן מגלות שכלום לא קורה. הן נשארות בשקט שלהן, עם המילים שלהן. 

אפשר להימנע מהתחושה הלא נעימה הזו דרך הקשבה לקהל שלך. הקשבה היא מילה גדולה, אני יודעת. אבל קחי כמה רעיונות איך להפוך אותה לפרקטית. 

א. קבעי שיחה עם 4 לקוחות עבר שאת אוהבת במיוחד, כאלו שהיית רוצה עוד 100 כמוהם. שאלי אותם מה היו נקודות החיבור איתך, מה היה טוב בתהליך העבודה, מה הם לקחו איתם הלאה. מה היו רוצים שיקרה אחרת. 

ב. קבעי שיחה עם אנשים שהם הקהל שלך – כאלו שאת פוגשת ברשת ואומרת לעצמך – האיש או האישה הזו הם לקוחות שלי, כל כך מתאים לי לעבוד איתם. אלו יכולים להיות עוקבים שלך, כאלו שקוראים אותך ומגיבים אבל עדיין לא רכשו מוצר או שירות. חשוב שתדברי איתם, לא דרך סקר קר, אלא שיחה פתוחה. תביני מה מעיק, מציק, מעניין, מסקרן ומעסיק אותם. 

ג. תקשיבי לאיך הם מתנסחים, איך הם שואלים שאלות, איך הם מבטאים את האתגרים או הקשיים שלהם, את מה שלא ברור להם. ההקשבה למילים שלהם תעזור לך למצוא חיבור אליהם דרך המילים שלך. 

ד. תהיי נוכחת בקהילות שבהם נמצא קהל היעד שלך. תראי למה הוא זקוק, מה הוא שואל, מה הוא מתאר בהקשר לתחום שלך. את כל התובנות שלך מה”ריגול” הזה במרכאות קחי איתך אל תהליך הכתיבה לאתר. את יכולה לרשום לך את כל התובנות. בקורס החדש שאספר עליו בסוף ההרצאה הזו, אנחנו מתמקדות באופן מעמיק במחקר קהל היעד, הרבה לפני שאנחנו מתחילות לכתוב. 


צרי לעצמך בהירות

בתוך התהליך של כתיבת התוכן לאתר שלי גיליתי כמה תובנות חשובות. זה היה לפני שש שנים, שלוש שנים כמעט אחרי שפתחתי את העסק ושלוש שנים כמעט שכתבתי תוכן לאחרים. ואז הבנתי שגם אני צריכה אתר. עד אז היה לי בלוג, רק בלוג אישי, לא מקצועי. באודות הקצר שליווה את הבלוג הייתה שורה אחת שסיפרה שהיום אני כותבת. וזהו. לא היה שום דבר מעבר לכך. 

ואז התחלתי לכתוב את האתר שלי והבנתי המון דברים. למשל שהכי בא לי ללמד, ואני הכי אוהבת לייעץ ולדבר על כתיבה ושבכלל, כתיבה שיווקית זה לא משהו שמייצג אותי ב-100%, כי אני מבינה שמאחורי שיווק יש אדם ומאחורי אדם שכותב לאדם אחר יש מחשבה על מערכת יחסים. וכל זה קשור למילים וסיפורים בכלל. וזה מה שרציתי להעביר. 

פתאום השירותים שלי השתנו והתווספו גם סדנאות כתיבה ופגישות ייעוץ, שצברו יותר ויותר תאוצה. עד להיום. כש80% מהעסק שלי זה ללמד דרך קורסים וסדנאות, 20% לייעוץ אחת על אחת ואין יותר כתיבת תוכן לאחרים. לפני שנה, כשעבדתי על השלב הבא באתר שלי – על פתיחת המרחב לכתיבה בו נמצאים כל הקורסים והמאמרים שלי, הבנתי שדי. אני באמת לא רוצה לכתוב עבור אחרות, אני רוצה שהן יכתבו עבור עצמן.

לפני שאת כותבת את התוכן לאתר שלך תתני לעצמך לחקור. מה את רוצה לשים בו? איזה תוכן יהיה בו? מהם המסרים החשובים שלך? מהו הסיפור האישי והמקצועי שאת רוצה לספר? מה כן יהיה מה לא יהיה? איזה מוצרים ושירותים הכי מדברים אותך כאן ועכשיו ואת רוצה שיצאו לאור הכי חזק?

יש המון דרכים ליצור בהירות. 

למשל: לכתוב לעצמך במשך 10 דקות, באופן האינטואיטיבי ביותר, איך את רוצה שייראה, שייכתב וייקרא האתר שלך. מה היית רוצה שיקרה לגולש שלך מהרגע שהוא נכנס לאתר. מה הוא מבין עליך? מה הסיפור שחשוב לך לספר?

ולמשל, תרגיל נוסף. תרגיל ה”מי את”. כתבי לעצמך את התשובה לשאלה “מי את” ובכל פעם שאת נתקעת בכתיבה שאלי את עצמך שוב. “אז מי שאני”. אני נועה ואני כותבת. אני נועה ואני מלווה נשים שרוצות לכתוב בעצמן. אני נועה ואני אמא לשתי בנות. אני נועה ואני גרה ברמת הגולן. פתאום, תיווצר לך מול העיניים תמונה של הסיפור שלך, כפי שחשוב לך לספר אותו. 

התייחסי גם לשירותים ולמוצרים שהולכים להיות מוצגים באתר. האם כולם רלוונטיים? האם כולם קשורים אליך? ככל שתהיה נאמנה לעצמך בתהליך הזה, תכתבי תוכן יותר מדויק ואותנטי באתר שלך.

לשחק, לדמיין ולחקור

יש כל כך הרבה אתרים של אנשים מוכשרים בעולם. הם לא חייבים להיות קולגות או מתחרים, הם יכולים להיות מכל מקום בעולם, והם נותנים המון השראה. אני אוהבת להנחות את הנשים שאני מלווה לצאת למסע, לחקור מה הן אוהבות, לאסוף לעצמן השראות לא רק ברמת העיצוב של האתר אלא ברמת התוכן. 

איזה בלוג הן אוהבות במיוחד בזכות התכנים שלו? מה יש בתכנים האלו שהן אוהבות? איזה סיפור אודות הן קראו באתר מסוים לאחרונה והתחברו אליו? למה הן התחברו אליו? אחד הדברים החשובים בתהליך כתיבת התוכן לאתר ועוד לפניו זה לשחק בשטח, לדמיין איך את רוצה שזה ייראה וייכתב, מה הסיפור שאת רוצה שהקורא שלך יבין מתוך האתר? מה החוויה שלו תהיה? לדמיין את זה לפרטי פרטים וגם לחקור, לחקור דרך השראות מכל מקום, מתחומים שונים ומשונים, גם אלו שאת עוסקת בהם וגם אלו שבכלל לא. 

ולשחק עם עולם התוכן האישי שלך – להבין מי את בלי קשר למה שאת עושה, אלא איך את מביאה באנקדוטות קטנות, בגילויי סודות תוך כדי הכתיבה, את עצמך על כל המכלול שלך. ומספקת לקוראים שלך הצצה למי שאת באמת. 

לפני כמה שנים הגיעה אליי לקוחה בשם מירית, שרצתה שאלווה אותה בכתיבת האתר. היא תכתוב את הבסיס ואני אהיה איתה שם, אתן לה שאלות מנחות ובסוף אערוך יחד איתה את הטקסט עד שנגיע לנקודת הדיוק. שאלתי אותה למה היא בחרה דווקא בי והיא סיפרה לי שנתקלה בקטע שכתבתי בבלוג האישי שלי, ובו סיפרתי על החיבור שלי לסופרת מסוימת. החיבור הזה לא קשור בכלל לתחום הכתיבה, אלא לרעיון מסוים שאותה סופרת חקרה והביאה אל הכתב. מירית התחברה למסקנות האישיות שלי והתלהבה כי גם היא מכירה את אותה סופרת והתחברה אליה, בדרך משלה. זו הייתה הסיבה הראשונית שגרמה לה להרים אליי את הטלפון הראשון. 

מארי פורלאו, אישה שאני מאד מאד מעריכה, ושאני בוגרת בית הספר שלה, Bschool, הייתה בעברה מדריכת ריקוד והתמחתה בהיפ הופ. עד היום, כשנכנסים לאתר שלה, פוגשים את מארי הרקדנית מהרגע הראשון, אפילו שזה לא העיסוק המרכזי שלה. הווייב המגניב שבא לידי ביטוי בריקוד ובתנועה שלה, הועברו בצורה חכמה מאד אל האתר. 

צאי למסע. שבי כמה שעות מול המחשב וחפשי לעצמך השראות, דלגי בין מקצועות ואנשים, בין תחומי עניין ותחביבים. ערכי רשימה של הדברים שאת אוהבת ולא קשורים לעבודה שלך, וחישבי איך את משלבת אותם בכתיבת האתר, בדימויים שתבחרי, במטאפורות, בדוגמאות, כדי שמי שיקרא יכיר אותך על אמת. 


למצוא את האנשים הנכונים

אחד הדברים הכי חשובים בעיניי הוא להקיף את עצמך בתוך תהליך כזה, באנשים שמתאימים לך. בין אם זה מעצב האתר, שאמור להבין את נקודת המבט שלך, לחקור מי את ומהי הנראות שמייצגת אותך ואיך כל זה מתחבר לקהל היעד של. הוא צריך להיות קשוב אליך. 

כל יועץ שתקחי וילווה אותך בתהליך בניית האתר צריך להבין לעומק מהן המטרות שלך, החלומות שלך, הציפיות שלך, המוצרים והשירותים שלך ומה הסיפור שלך. הוא צריך להיות מחובר לערכים שלך, אותם קווים מנחים שאת שוזרת בפעילות שלך, ובכל מחשבה ובכל דבר שאת עושה. 

אפילו מקדם האתרים או מי שעושה לך את הקידום הממומן בפייסבוק כשהאתר יוצא לאור – גם האנשים האלו צריכים להבין אותך לעומק. קחי את הזמן למצוא את האנשים הנכונים, לבדוק את המקצועיות שלהם, לקבל המלצות, להתרשם מהם דרך התכנים שלהם ודרך האתר ועמוד הפייסבוק שלהם, כדי שתוכלי לראות שהם מיישמים את הדברים שהם אומרים לך ליישם. 

תהיי קשובה לאינטואיציות שלך, כי כשתהיי בידיים בטוחות ותרגישי שיש סביבך אנשי מקצוע שעושים את המירב עבורך, תוכלי להתפנות לכתיבת התוכן ולהיות שם לגמרי, ב-100%. תרגישי הרבה יותר בטוחה בתוצר הסופי – כפי שאת רואה אותו מול העיניים שלך. 

אני מאחלת לך המון בהצלחה. 



Scroll to Top