fbpx

הדרכה 6: עוד צידה לדרך ומיתוסים שבא לי לשבור Copy

בהדרכה האחרונה בקורס הזה אני רוצה לשתף אותך בכמה מהדברים שלמדתי בדרך, מתוך שנים של כתיבת פוסטים בפייסבוק, עבורי ועבור רבות אחרות. בסופו של דבר, אחרי שאנחנו מסיימות ללמוד, אנחנו מגלות שהדרך רק מתחילה. מתוך האימון, ההתנסות, הכתיבה הקבועה והיומיומית, אנחנו לומדות פשוט לכתוב פוסטים, כמו שהכי מרגיש לנו נכון. 

ובכל זאת, עם השנים פגשתי נשים שצריכות פשוט לכתוב ואחרות שצריכות את המבנה, הנוסחה והכלים להתחיל. הן צריכות לפרק את הנושא לגורמים כדי להבין שהן יכולות, לקבל בטחון. 

בהדרכה הזו אני רוצה לתת לך עוד צידה לדרך, שאני בעיקר מקווה שתגרום לך להתמיד בכתיבה.

לכתוב מתוכנן או לכתוב ספונטני?

רוב מדריכי השיווק, היועצים ועוזריהם יגידו שחייבים לתכנן. כדי לשווק צריך לתכנן מראש את הנושאים, לחשוב על תמהיל של פוסטים שמשלב את כל מה שדיברנו עליו כאן, יש מי שיכינו טבלת אקסל מפוארת ואחרים יתזמנו מראש חודשים שלמים של פוסטים מגוהצים למשעי. 

אני מאמינה בהקשבה פנימה. כן, גם בנושא פעוט כמו כתיבת פוסטים לפייסבוק, אני מאמינה שאנחנו צריכות להכיר את עצמנו ולהתאים את השיטה והנוסחה לקצב הטבעי שלנו. 

אני, לדוגמה, מתכננת מראש חלק מהפוסטים שלי. אני כותבת לעצמי רעיונות ולפעמים גם טקסטים גמורים וחתומים ומדי פעם אפילו מתזמנת אותם, אבל אני עושה זאת מתוך ההבנה שהם נותנים לי שקט להיות ספונטנית. כשהפוסטים האלו שנכתבים מראש, תוך כדי מחשבה על המטרות שלי לתקופה הקרובה, מפורסמים ומגיעים אל הקוראות שלי, אני לא בלחץ למהר, לאלתר, לכתוב על משהו שלא מרגיש לי נכון בבטן. שם, בנקודת השקט הזו, נולדים הפוסטים הספונטניים שלי. 

לכן, אני ממליצה לבדוק – האם נוח לך לעבוד מול תכנון מכוון מראש? האם רק לתכנן את האסטרטגייה מאחורי הפוסטים – את הרעיונות והכיוונים הנדרשים כדי לשווק את המוצר או השירות הבא? ואולי את מאלו שמסוגלים לקום בבוקר ופשוט לכתוב באופן קבוע לקהל שלהם? ואולי פעם ככה ופעם ככה? 

תקשיבי לעצמך ותשלבי קצת מתוכנן וקצת ספונטני. 

מהו המבנה הכי מומלץ לפוסט בפייסבוק? 

יש מי שצריכה את התכנון, לראות את המבנה ברור ומובן, ללכת צעד צעד. 

עבורה אני רוצה לתת כאן מעין תבנית לפוסט בפייסבוק. ועם זאת, בא לי להגיד שאחרי תרגול ואימון ומציאת הדרך הנכונה לך, תמחקי את התבנית הזו ותמרדי בכל מה שאמרתי לגביה. 

אז מה המבנה המתאים לפוסט? 

התחלה שמושכת את הקורא להמשיך ולקרוא – זו יכולה להיות שאלה שמדברת אליו, התחלה של סיפור (רמז: אם מתחילים את הסיפור מהאמצע זה אפילו מושך יותר), ציטוט שממנו ממשיכים לרעיון ותובנה וכדומה. 

ההמשך הוא גוף הפוסט – פה מוצג רעיון אחד בכל פעם. נושא אחד שאנחנו מרחיבות עליו את הדעת, נותנות בו ערך, מספרות את כל הסיפור הרלוונטי לגביו. רצוי שבתוך גוף הסיפור יהיו טוויסטים קטנים בעלילה – זה יכול להיות סיפור שמוביל לשינוי ומספר עליו, תשובה שכתובה בצורה מפתיעה עם דוגמה שלא ציפינו לה או תובנה מעניינת. 

הסיפור, גוף הטקסט, מוביל לחיבור למסר – הוא המטרה שלשמה התכנסנו. אז מה המסר הסופי של הפוסט? מה רצינו להגיד פה? מה הסיכום שלנו? 

אם מדובר בפוסט שיווקי, כאן תיכנס גם הפנייה לפעולה – היא מתחילה בחיבור למוצר או לשירות, ממשיכה בהזמנה לעשות את הצעד הבא. אני מאמינה כאן בטבעיות – תזמינו את הקורא לעשות את הצעד הבא כאילו אתן מסבירות לו בטלפון או בפגישה מה השלב הבא שלכם יחד. הכי בגובה העיניים. 

איך מוצאים רעיונות לפוסטים? 

הדרך הכי טובה למצוא כל הזמן רעיונות לכתיבה היא להיות במוד קבוע של השראה.

 ומהו המתכון המושלם להשראה?

הקשבה, המון הקשבה – ושיח קבוע עם הקוראים שלנו, אלו שאנחנו נהנות מחברתם, אלו שאיתם אנחנו רוצות באמת ליצור את מערכת היחסים הזו. מתוך הדיון והשיח אנחנו שומעות מה מעניין, מה מסקרן ואילו נושאים צריכים לקבל מענה. 

תרגילי רעיונות – יש המון כאלו. קחי חמש דקות וכתבי לעצמך מדי בוקר את כל מה שעולה לך בראש בקשר למוצר, שירות או נושא שאת חושבת לכתוב עליו. כתבי אינטואיטיבית, בלי שליטה, תני ליד להוליך אותך. אחר כך תקראי את מה שכתבת, מתוך התרגול הזה תשלפי המון רעיונות. 

כתיבה מובילה להשראה מובילה לכתיבה מובילה להשראה – המתכון הטוב ביותר הוא לכתוב, ועוד לכתוב, ועוד לכתוב. גם אם זה קורה במשך כמה דקות בכל יום, הכתיבה על נושא מסוים מחברת אותנו לנושא הבא. 

מפת חשיבה – קחי נושא שאת רוצה למצוא סביבו רעיונות לפוסטים – זה יכול להיות המוצר, השירות או הנושא הכללי שעליו את כותבת. ציירי שמש והתחילי לשלוח חיצי אסוציאציות. התחילי מהנושאים הברורים מאליהם, מתוכם משכי עוד ועוד חצים ותגלי עולם ומלואו. 

תאמצי מחברת רעיונות – כשרעיון מגיע, תכתבי אותו. אל תתני לו להיעלם, להישכח. מתוך מחברת הרעיונות שאת אוספת לעצמך תוכלי לשלוף כל הזמן רעיונות חדשים ולפעמים תגלי שהתחלת עם רעיון מסוים, אבל כשכתבת – הגעת למסקנות ותובנות חדשות לגמרי. וזה נפלא. 

ובסוף, תני לעצמך לחקור, ללמוד, להיות נוכחת ברגע, לנשום קצת בין לבין, להקשיב לעצמך וללב שלך, ככה על אמת בלי לפחד, להקשיב גם לאנשים מסביבך – ללקוחות, לקולגות, לחברים, לאהובים שלך, לצאת קצת מהקופסאות – אל מקומות חדשים, אל ספרים וסרטים ואנשים שלא הכרת עדיין. תני לעצמך כל הזמן לטייל. 

כך נולדים רעיונות. לפוסטים ולחיים עצמם. 

איך להתמיד ולפתח שגרת כתיבה קבועה? 

אני יכולה להגיד לך לסגור חלונות קבועים ביומן. 

אני יכולה להגיד לך לקחת לעצמך כמה ימים בחודש כדי להתרחק מהשגרה ולכתוב.

אני יכולה להגיד לך לקחת את הרעיון שנפל הרגע על הכתף שלך וללכת איתו מיד אל המחברת. 

אבל בתכלס, ביומיום, אנחנו לפעמים מוצפות. 

אז איך כן להתמיד? 

בכל יום קצת. להפוך את השגרה להרגל כמו לשתות קפה בבוקר או לצחצח שיניים, כמו לאסוף את הילדים בשעה הנקובה או לראות את הריאליטי האהוב. 

זה יכול להיות 10 דקות, 5 דקות, זה יכול להיות במשך שעה. 

ובכל פעם זה יהיה קצת אחרת. בסוף, ההרגל הופך לחלק מהחיים והכתיבה שם, נוכחת, ואז קורה קסם. 

זה חייב להיות קצר? 

פוסטים ארוכים בפייסבוק אף אחד לא קורא. כך שמעתי לא פעם מנשים שרצו לספר ולכתוב ולשתף, אבל פחדו לפרסם את הטקסט הארוך שכתבו. 

כשהפוסט מעניין, זה לא באמת משנה אם הוא קצר או ארוך, בינוני או קצת לכאן וקצת לכאן. 

אני כותבת פוסטים ארוכים כמעט כל יום. בלעדיהם, לא הייתי אני.

בסוף, פשוט תכתבי פוסטים, תתנסי, תבדקי מה עובד. רק ככה תדעי.

בהצלחה!


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top